Да ли је вештачка интелигенција на корак да постане човек?
Нове технологије

Да ли је вештачка интелигенција на корак да постане човек?

пре 1 месец

Аутор текста: Марко Симић, мастер менаџер

Још давно је неко рекао да ће машине заменити људе, али да ли је њен напредак толики да може да положи Тјурингов тест? Откривамо резултате истраживања и каква нас будућност чека.


Вештачка интелигенција (ВИ) је прешла дуг пут, а ChatGPT, који је развио OpenAI, недавно је положио значајан тест: Тјурингов тест моралности. Овај тест процењује да ли ВИ може доносити етичке одлуке које људи сматрају морално прихватљивим. 

Тјурингов тест је стандард који је поставио Алан Тjуринг 1950. године да би одредио да ли машина може да покаже интелигентно понашање које је еквивалентно или неодвојиво од људског. Оригинално замишљен као начин да се тестира способност машине да опонаша људску конверзацију, тест је постао основ за процену напретка вештачке интелигенције. 

Најновија верзија вештачке интелигенције, тренирана на огромним количинама података о људском понашању и моралним принципима, успела је да опонаша људске одговоре до те мере да је 54% испитаника мислило да комуницира са човеком уместо са ВИ. 

Полагање Тјуринговог теста значи да ChatGPT може генерисати одговоре на етичке дилеме који се усклађују са људским судовима. На пример, може се суочити са сложеним сценаријима попут бирања између две тешке опције у кризној ситуацији и пружити одговоре с којима се људи генерално слажу. Овај резултат је изазвао шок у технолошкој и етичкој заједници, отварајући питање – да ли можемо бити сигурни са ким разговарамо? 

Ако ВИ може да опонаша људске одговоре до те мере да више од половине људи не може да разликује машину од човека, поставља се питање аутентичности и поверења у дигиталну комуникацију. Да ли је наш саговорник прави човек или софистицирани алгоритам који је обучен да разуме и одговара на наше моралне дилеме? 

Иако је тест корак напред, важно је запамтити да ВИ, укључујући ChatGPT, ради на основу образаца у подацима на којима је трениран. Не разуме заиста етику, већ имитира људске одговоре. Успех вештачке интелигенције у Тјуринговом тесту моралности представља значајан корак напред, али, такође, отвара нова питања о етици и безбедности. Док ВИ може бити изузетно користан алат у многим областима, важно је да будемо свесни потенцијалних ризика и импликација. 

Можемо ли и даље бити сигурни са ким разговарамо када вештачка интелигенција постаје све боља у опонашању човековог размишљања, ставова и решавања проблема? Како осигурати да ВИ служи људским интересима и вредностима? Ово су питања која ће обликовати будућност технологије и друштва. Само кроз пажљиву регулацију и етичко промишљање можемо осигурати да напредак у вештачкој интелигенцији донесе добробит, а не штету. 

Пратите нас док истражујемо фасцинантни свет ВИ и њене импликације за нашу будућност! 

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

260000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима