Деда Мраз на интервјуу са психологом
Селекција Интервју Понашајне компетенције

Деда Мраз на интервјуу са психологом

пре 1 годину

Аутор текста: Марија Мрдовић, дипл. психолог

Некада давно, Министарство новогодишње магије почело је да размишља како да на најбољи начин одабере једну посебну особу која ће успети да стигне до све деце света како би им донела поклоне и обрадовала их у новогодишњој ноћи. Расписали су конкурс за Деда Мраза и ...


Некада давно, Министарство новогодишње магије почело је да размишља како да на најбољи начин одабере једну посебну особу која ће успети да стигне до све деце света како би им донела поклоне и обрадовала их у новогодишњој ноћи. Расписали су конкурс за Деда Мраза и на њега се пријавило на хиљаде заинтересованих. Кандидатима су провераване способности, црте личности, мотиви и ставови који су потребни за посао Деда Мраза.

А онда, једног дана, на проверама се појавио и ОН. Са широким осмехом на лицу, очима које су сијале од задовољства и среће, узбуђен што је ту и што може да се представи и да пружи све од себе како би добио овај посао. На тестирање је дошао одморан и наспаван, концентрисан и фокусиран. Припремио се унапред тако што је читао текстове о изборном поступку на Кутку за кандидате и гледао догађај “Отворена врата” на Фејсбуку, где су психолози говорили о значају доброг сна, концентрације и одмора на постигнуће. Када смо уморни, пажња је снижена и не можемо тако брзо да одговоримо на задатке. Такође, наш кандидат је пажљиво слушао упутство психолога у сали за тестирање и читао упутство на рачунару са разумевањем, јер је схватио да је јако важно не брзати и бити усредсређен на задатке.

Када је завршио сва потребна тестирања, на ред је дошао разговор са психологом, који је протекао у пријатној атмосфери. На крају му се психолог захвалио и рекао да ће му се колеге из кадровске јединице органа убрзо јавити са повратном информацијом. Из канцеларије је изашао задовољан начином на који се представио, али имао је и трему од исхода јер му је било јако стало да га приме у радни однос.

Нешто касније психолози су, као што то увек раде, окупили и почели са тумачењем резултата тестова и интервјуа. Прошли су кроз све компетенције и ево шта су сазнали о потенцијалном Деда Мразу:

УПРАВЉАЊЕ ИНФОРМАЦИЈАМА: Деда Мраз је јако добро урадио когнитивне тестове, а нарочито невербални тест. Показало се да изузетно добро влада оријентацијом, просторним планирањем и распоредом, брзо запажа важне детаље. Такође има и велики фонд речи и способност логичког закључивања и проналажења одређених правила у неким проблемским ситуацијама које примењује у искуству. Тешко доступне информације тражио би у најразличитијим изворима, од својих колега и помоћника вилењака, преко својих белешки, података, литературе, мапа, па све до својих личних контаката, пријатеља и познаника. Када не може брзо да сазна оно што му је потребно, то га не узнемирава, већ има осећај позитивног узбуђења и тај процес посматра кроз могућност тестирања своје сналажљивости.

УПРАВЉАЊЕ ЗАДАЦИМА И ОСТВАРИВАЊЕ РЕЗУЛТАТА: Деда Мраз успева на одличан начин да организује своје време на послу тако што одреди приоритете и рокове. У организацији му помажу белешке, подсетници, чек листе, календари. Ништа не препушта случају, па тако увек унапред направи план шта ће и када радити, када ће за које дете набавити и однети поклон. Наравно, дешавају се и непредвиђени догађаји (навео је, на примеру ситуације када би се ирвас повредио и те не би могао тако брзо да се превезе – тада би свог ирваса оставио код ветеринара и од пријатеља позајмио другог). Деда Мразу је јако важно да буде тачан, прецизан, савестан у свом послу, па увек размишља како да предупреди овакве непланиране догађаје, да унапред промисли о њима и да осмисли начине како може да их реши, да има “план Б.” Оно што га највише мотивише у раду јесте чињење доброг дела према деци, спознаја да им је улепшао празнике и део године када би свако требало да буде насмејан и срећан. Чињеница да неки родитељи не могу деци да приуште ни најмањи и најскромнији поклон, додатно га мотивише да што посвећеније ради на томе да стигне до сваког дома и унесе радост и топлину.

ОРИЈЕНТАЦИЈА КА УЧЕЊУ И ПРОМЕНАМА: У циљу што боље припремљености и спремности, као и константног учења и усавршавања у послу, Деда Мраз одлази на различите курсеве, обуке, семинаре и тренинге који се тичу организације времена, читања мапа, рада у новим софтверима, лакшег вођења евиденције деце и поклона. Он сматра да је овај посао врло комплексан и жели да увек буде у току са новим сазнањима и технологијама како би на што квалитетнији начин одговорио задацима. Прилагођавање новинама прихвата са лакоћом, прија му да учи другачије ствари и да унапреди своја знања и вештине. Врло је пријатан и отворен, може да се адаптира на различите услове рада и врсту колектива и посла. Воли да смишља нове начине за побољшање посла и оно што га посебно радује јесте то што би осим поклона увео и писање честитки за децу у којима би истакао све оне њихове добре особине које увек треба да гаје код себе и очувају. Чињеница да би у само једном дану успео да обрадује милионе деце широм света, говори о томе колико добро ради под притиском. Ма колико волео свој посао и уживао у њему, некад му је потребно да мало предахне и посвети се својим хобијима. Има велики број интересовања, у слободно време воли да израђује различите предмете и фигуре од дрвета које поклања деци, професионално се бави санкањем са ирвасима (неколико пута је освајао медаље на такмичењима), има своју радионицу у којој поправља санке и украшава их тако што их боји и црта по њима.

ИЗГРАДЊА И ОДРЖАВАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ОДНОСА: На основу резултата теста и разговора, психолози су приметили да је Деда Мраз неко ко не воли да се експонира. Воли да путује ноћу, те би остављао поклоне тако да људи не могу да га виде, прија му да живи удаљен од гужве. Ипак, његова топлина, колегијалност, сарадљивост,  алтруизам, благ и подржавајућ приступ људима, поверење које гради, говоре о томе да је у питању особа која је добар и поуздан ослонац, са којом људи воле да раде и коме се често обраћају за савете. Он је увек ту за пријатеље и колеге, спреман да помогне и да се нађе у невољи, да посаветује и буде подршка. Када би неки вилењак био на боловању, преузео би његов део посла, а када му “није дан”, попричао би са њим, саслушао га и потрудио се да га орасположи и утеши. Такође, потребно је много стрпљења, разумевања и емпатије да би се разумело и проникло у све најискреније и најдубље дечије жеље. Воли да размењује мишљења, то посматра као прилику за учење и спознају неких ствари, воли да се “стави у туђе ципеле” да би боље разумео позицију другог.

САВЕСНОСТ, ПОСВЕЋЕНОСТ И ИНТЕГРИТЕТ: Већ смо се уверили у то колико предано и одговорно Деда Мраз приступа свом задатку како би све било припремљено на време и како би успео да рашири радост и срећу у домовима широм света. То што “ради из сенке” нам говори да не жели да се експонира и тиме стекне статус некаквог суперхероја, не жели славу и признање, већ му је мотив да усрећи друге, без очекивања. Савесно вођење евиденције о деци, њиховим жељама и поклонима и успешност у испуњењу обавеза доводе до много срећних дечијих лица у време празника.

Када су завршили са консултацијама, психолози су се погледали. Било им је јасно да се ради о квалитетном кандидату и са задовољством су га оценили високом оценом. Али, то није било све. Како би осигурали да се стварно ради о најбољем кандидату, потенцијални Деда Мраз је заједно са осталим кандидатима морао да достави сву неопходну документацију и прође кроз мотивациони интервју.

Једног дана, након завршених свих провера, на Северном полу зазвонио је телефон. Наш кандидат за Деда Мраза подигао је слушалицу и са друге стране чуо добро познати глас кадровика. “Када можете да почнете са радом?”, запитао је кадровик. Деда Мразу се насмеши брк. „Конкурсни поступак можда је дуже трајао,“ помисли. „Али... вредело је чекати!“

Да, сложићемо се, обзиром да је изабран баш ОН. Деда Мраз, главом и брадом.

 

 

 

 

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

230000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима