Дискриминација старијих особа у пословном свету
Селекција

Дискриминација старијих особа у пословном свету

пре 6 месеци

Аутор текста: Јелена Бабић

У савременом пословном окружењу, дискриминација старијих особа је проблем са којим се сусрећу многи радници широм света. Које предрасуде могу да утичу на запошљавање, шта о њима говоре статистички подаци и како превазићи дискриминацију, прочитајте у наставку.


Замислите следећи сценарио: имали сте стабилан посао више деценија и радили сте на изградњи каријере. Међутим, у предузеће у коме сте ангажовани долази нови директор који доноси одлуку да промени досадашњи рад и одједном сазнајете да сте се нашли на списку запослених који су технолошки вишак. Шта вам је чинити?

Иако је данас ситуација на тржишту рада повољнија него икад за све оне који траже посао, уколико припадате популацији која се налази у зрелим годинама, сасвим је вероватно да ћете се наћи у незавидном положају. У савременом пословном окружењу, дискриминација старијих особа је проблем са којим се сусрећу многи радници широм света.

 

Предрасуде о старијим радницима

Постоје различите предрасуде и стереотипи који се често везују за старије особе приликом запошљавања. Ове предрасуде могу значајно утицати на начин како послодавци процењују старије кандидате. Ево неких од најчешћих предрасуда:

  • Постоји стереотип да старији радници немају исту енергију и виталност као млађи, што може довести до потцењености њиховог производног капацитета.
  • Претпоставља се да старије особе не разумеју или не могу да се снађу са новим технологијама и софтверима.
  • Неки послодавци могу видети старије раднике као временски ограничени улог који се не исплати, верујући да ће се брзо пензионисати.
  • Постоји уверење да старије особе примењују застареле начине рада и да нису способне за иновације.
  • Постоји стереотип  да старије особе нису спремне да се прилагоде брзим изменама у пословном окружењу, односно да нису флексибилне и адаптилне.
  • Неки послодавци могу претпоставити да старији радници имају високе финансијске захтеве, укључујући високе плате и бројне бенефиције.

А шта нам кажу статистички подаци?

Како истраживања показују, већина старијих радника поседује задовољавајућу нивое енергије и издржљивости за рад. Штавише, према часопису из примењене психологије Journal of Applied Psychology, старији радници обично мање изостају са посла у односу на млађе колеге, што указује на њихову издржљивост.

Када су нове технологије у питању, истраживања показују да већина старијих од 50 година има приступ интернету и користи електронске уређаје. Око 67% старијих користи интернет и 51% поседује паметан телефон. Присутно је интересовање за учење о новим технологијама и њихово коришћење за повећање знања и способности.

Такође, послодавци треба да имају на уму да постоје и различите предности које старије особе имају над младима, јер статистички гледано показују тенденцију да се дуже време задрже на истом радном месту и имају иза себе богато радно искуство. Поред тога, старосни диверзитет може допринети већој креативности и разноликости перспектива. Помажући старијим радницима да се остваре и да деле своје знање са млађим колегама, компаније могу створити позитиван циклус који доприноси бољем радном окружењу. Менторство и углед старијих радника не само што подстичe персонални развој млађих колега, већ и помажу у задржавању вредних и искусних кадрова.

Како против дискриминације?

Дискриминација старијих особа у пословном свету је изазов који захтева ангажман свих учесника. Послодавци и радници морају радити заједно како би се створила инклузивна радна средина у којој се цени разноликост старосних група.

Један од основних механизама заштите од дискриминације је процес пријаве и избора кандидата, који треба да буде објективан и да не искључује раднике на основу старосне доби. Затим, друштво и законодавци морају да ставе на диспозицију механизме заштите старијих особа од дискриминације на радном месту. Строга примена закона и адекватни механизми за жалбе могу послужити као додатна заштита и омогућити старијим радницима да се осећају сигурно и равноправно.

Дискриминација старијих особа у пословном свету је комплексан проблем, али се може решити одговарајућим ангажманом и свесношћу свих учесника. Уклањање старосне дискриминације не само да ће допринети бољем радном окружењу и квалитету живота старијих радника, већ ће и обогатити компаније и допринети њиховом успеху на дугорочном плану.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима