Емоционална интелигенција: како је развити (други део)
Селекција Каријера

Емоционална интелигенција: како је развити (други део)

пре 1 годину

Аутор текста: Драгана Вучковић, дипл. психолог

Вештина емоционалне интелигенције се вежба, слично као што радимо вежбе за тело. У почетку ће бити трапавости и фрустрације, покушаја и погрешака, али како време пролази почећемо другачије да реагујемо и да се понашамо, што ће се одразити на све наше активности и интеракцију са светом око нас.


Емоционална интелигенција је вештина управљања емоцијама. Бити емоционално интелигентан значи разумети осећања, знати како настају и чему служе. Стога је важно да разумемо како се вештина емоционалне интелигенције учи и развија кроз праксу и примену.

Наша осећања и већину емоционалних вештина у свакодневном животу узимамо здраво за готово, сматрамо да се оне подразумевају и да није потребно њима се бавити. Али кад нам се догоди да се тешко носимо с неким стресним ситуацијама, да се сламамо под притиском или се дамо лако збунити, да не знамо како се заиста осећамо или како решити проблем с којим се суочавамо, да нам понестане самопоуздања или да не одреагујемо а мислимо да је требало а да се у неким другим ситуацијама не успевамо исконтролисати, тада пожелимо да можемо усмеравати своја осећања и да можемо боље разумети себе и друге.

Најбоље је започети са ставом да се вештина емоционалне интелигенције вежба, слично као што радимо вежбе за тело. Није довољно да знамо да треба да урадимо одређене вежбе или да их урадимо повремено, да би били здрави, већ је потребно редовно да вежбамо, да би били у  кондицији. Исто је и са развијањем емоционалне интелигенције, како време пролази усвајамо вештине као нов начин реаговања и понашања, што се одражава на све наше активности и интеракцију са светом око нас. У почетку ће бити трапавости и фрустрације, покушаја и погрешака, али то је саставни део сваког процеса учења и развоја.

Емоционална интелигенција се може развијати кроз дубље упознавање себе и интеракцију са људима који су другачији од нас. Најбољи начин за развој емоционалне интелигенције је проширивање видика, кроз нова искуства и излазак из зоне комфора. На овај начин појединац учи да контролише своје импулсе, да одложи своје потребе, искаже своје мишљење на адекватан начин, што му омогућава да напредује у личним и професионалним односима.

Шта можете да урадите?

  • Постаните емоционално писмени - уместо етикетирања других људи и ситуација, научите да препознате властита осећања, трудите се да себи појасните шта је то што осећате, али правите разлику између мисли и осећања.
  • Преузмите одговорност за своја осећања - не тражите оправдања за оно што осећате, посебно не у другим људима, анализирајте своја осећања, уместо акција и мотива других људи, покушајте разумети због чега се тако осећате.
  • Научите да контролишете своје реакције - користите осећања у доношењу одлука. Тежите да останете позитивни и смирени у тешким тренуцима јер тиме помажете себи да будете креативни и иновативни у погледу налажења нових начина реаговања, смањујете импулсивно и исхитрено доношење одлука и процена.
  • Научите да одложите задовољење својих потреба -  вежбајте себе да је понекад неопходно одрећи се ситних задовољстава, ако су нам препреке на путу до неког вишег циља. Не може се увек и одмах задовољити свака наша потреба, и важно је да то освестимо. Вежбајте себе да отворено кажете другима шта вам је потребно од њих и учите да постоји ризик да друга страна неће бити у могућности да одговори на вашу потребу. 
  • Потврдите осећања других људи - покажите емпатију, разумевање и толеранцију за осећања других људи. Настојте да другима приступате без критицизма, саветовања, “поповања”, да би показали како сте у праву или боље знате. Ви једино можете да претпостављате како се друга особа осећа или понаша, али кроз разговор и показивање заинтересованости, изразићете своје разумевање, поштовање и прихватање емоција те особе.
  • Самомотивација - преузмите иницијативу, реално сагледајте своје могућности и препреке, и оно чему тежите. Понекад је добро поставити себи и неки мало већи циљ, него што нам се у том тренутку чини да је могуће, али не чекајте да вам други доделе циљеве и мотиве. Научите да сами себе мотивишете и награђујете за своје успехе и да не зависите од награда других.
  • Будите проактивни - покушајте да и негативна расположења користите за продуктивну акцију. Не чекајте да вам други понуде циљеве, акције, да се сложе све коцкице. Делајте унапред, планирајте унапред, слободно питајте друге и шта мисле о вама и вашем поступку, те све те информације користите да напредујете у правцу који одаберете. Једноставно, више трагајте за узроком неког проблема, него што се бавите последицама
  • Окружите се позитивним људима - избегавајте људе који вас омаловажавају, или бар покушајте мање времена проводити са њима, тиме смањујете психолошку моћ коју они имају над вама. Окружите се  људима који су позитивни, који вас инспиришу, надахњују за нове идеје и подухвате.

Како је вештина емоционалне интелигенције у сталном процесу развоја, а не стање које је непроменљиво, вежбајте и развијајте један аспект па онда други. У пракси се показало да је најбољи метод радити на једној по једној компоненти емоционалне интелигенције, јер је потребно оптимално време да се нове вештине устале и постану део свакодневног репертоара.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима