Како би прошао Деда Мраз на нашем тесту личности?
Селекција Понашајне компетенције

Како би прошао Деда Мраз на нашем тесту личности?

пре 1 годину

Аутор текста: Јована Стојадиновић, дипл. психолог

Он је вољена и култна фигура. Познат је по томе што доноси радост и весеље људима широм света током празничне сезоне. Они који верују у његово постојање пишу му писмо једном годишње и надају се да ће им испунити жеље. Све ове карактеристике упућују нас, наравно, на Деда Мраза. Међутим, да ли сте се икада запитали које то особине личности има Деда Мраз?


Он је вољена и култна фигура. Познат је по томе што доноси радост и весеље људима широм света током празничне сезоне. Посетиоци Лапоније кажу да је срдачан и да су уживали у вожњи његовим кочијама које вуку ирваси. Они који верују у његово постојање пишу му писмо једном годишње и надају се да ће им испунити жеље.

Све ове карактеристике упућују нас, наравно, на Деда Мраза. Међутим, да ли сте се икада запитали које то особине личности има Деда Мраз? Нудимо вам психолошку анализу једног од најпознатијих ликова на свету.

Тест личности

У оквиру провере понашајних компетенција у државној управи један од тестова који се користе је тест личности базиран на оквирима личности Великих пет. Овај оквир личности подразумева да се личност може описати уз помоћ пет великих црта или базичних димензија и свака од њих укључује низ специфичних црта личности и склоности ка одређеном специфичном понашању. Те димензије су: Неуротицизам, Екстраверзија, Отвореност, Пријатност/Сарадљивост и Савесност. Користећи овај оквир могу се одредити и особине личности Деда Мраза.

  • Пријатност/сарадљивост

Најизраженије особине личности Деда Мраза, дефинитивно, би биле љубазност и великодушност. Оне су повезане са пријатношћу, коју карактерише склоност ка кооперативности и обзирности према другима, што се може видети у његовом старању о томе да увек уручи поклоне свој деци широм света у новогодишњој ноћи. А да би ово постигао, неопходно је да блиско сарађује са својим тимом вилењака и ирваса, што је показатељ његове сарадљивости и вештина тимског функционисања.

  • Савесност

Деда Мраз такође има висок ниво савесности, коју карактерише склоност да буде организован, поуздан и вредан. Посао Деда Мраза да прави и испоручује поклоне деци широм света није мали подвиг. Захтева много планирања и пажње посвећене детаљима. Због тога није ни чудо што за њега кажу да води списак и тако осигурава да се сваком детету уручи одговарајући поклон.

  • Екстраверзија

Поред пријатности и савесности, Деда Мраз би остварио висок резултат и на екстровертности. Он је весела и отворена фигура која ужива у ширењу весеља и среће другима. Он је друштвена и отворена личност која воли да буде у близини других и уноси радост у њихове животе. Такође је веома енергичан и ентузијастичан, и увек је спреман да прихвати изазове уручивања поклона деци широм света.

  • Отвореност

Такође је вероватно да ће бити и веома отворен ка новинама и променама, јер увек тражи нове начине да унесе радост у животе људи. Он увек тражи иновативне и креативне начине да шири празнично весеље, и отворен је за испробавање нових ствари и истраживање нових идеја. Веома је радознао и отвореног ума што доприноси томе да стално тражи неке нове начине како да учи и развија се.

Деда Мраз је топла, љубазна и вредна особа која својим несебичним делима доброте доноси радост у животе људи. Његове особине пријатности, савесности, екстровертности и отворености чине га правом особом за ширење весеља и среће током празничне сезоне.

Има ли Деда Мраз мане?

Иако је Деда Мраз познат по многим позитивним особинама личности, важно је запамтити да он, као и сви људи, такође има своје мане.

  • Перфекционизам

Једна потенцијална мана коју би Деда Мраз могао имати је перфекционизам, који је повезан са савесношћу. Деда Мраз је познат по томе што је организован и поуздан, али ова пажња ка детаљима и жеља да се ствари раде савршено могу понекад довести до нездравог нивоа перфекционизма. То може довести до тога да буде претерано критичан према себи и другима, а затим и до осећаја стреса и фрустрације када ствари не иду баш онако како је планирано.

  • Проблем у постављању личних граница

Још једна потенцијална мана Деда Мраза је његова склоност ка великодушности и љубазности, које су повезане са пријатношћу. Иако се ове особине генерално сматрају позитивним, понекад могу довести до немогућности постављања личних граница, што му отежава да другима каже не. Ово понашање може довести до тога да Деда Мраз преузме више обавеза него што може да поднесе, што доводи до осећаја исцрпљености и огорчености.

Не будите превише строги према себи

Не треба заборавити да свако од нас има недостатке и да су све оне у потпуности у реду уколико их препознамо код себе, јер само на тај начин можемо радити на њима. У сезони празника је лако ући у константно размишљање о томе како је важно да будемо савршени и да све буде савршено за друге људе у нашем окружењу. Али важно је запамтити да је нормално правити грешке и да је важно да бринемо и о себи. Баш као и Деда Мраз, сви ми имамо своје мане и важно је да будемо љубазни и да са разумевањем приступамо себи и другима док пролазимо кроз празничну сезону.

Све у свему, Деда Мраз је пријатељска фигура коју воле људи свих узраста. Његове црте личности чине га савршеним оличењем празничног духа. У празничним данима, многи људи настоје да отелотворе ове особине на свој начин, ширећи радост и весеље онима око себе и чинећи празничну сезону употпуњеном.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима