Најистакнутије жене у српској историји
Једнакост Догађај

Најистакнутије жене у српској историји

пре 1 месец

Аутор текста: МА психолог Владана Раденовић

Осми март, Међународни дан жена, означава прославу женске снаге, достојанства и заједништва, подсећајући на историјску борбу за женска права која је почела 1909. године у САД. Овај дан служи као подсетник на постигнућа у борби за родну равноправност и потребу за континуираном борбом против изазова који се још увек налазе пред женама. Текст такође истиче допринос значајних српских жена кроз историју, укључујући Мину Караџић, Драгу Дејановић, Драгу Љочић и многе друге, подвлачећи њихову улогу у обликовању српске историје и културе.


Осми март није само редован календарски датум, већ симбол женске снаге, достојанства и заједништва. Сваке године, тог важног дана, обележавамо Међународни дан жена, прилику да се сетимо, не само претходних достигнућа у борби за родну равноправност, већ и да размислимо о изазовима који још увек стоје пред женама у данашњем друштву.

Осми март носи дубоке корене у историји борбе за женска права. Први пут је обележен 1909. године у Сједињеним Америчким Државама, инспирисан храбрим протестима текстилних радница које су се успротивиле неправедним условима рада и ниским платама.

Данас, док славимо постигнућа и напредак, не смемо заборавити да је борба за равноправност континуирани процес. Дан жена је подсетник да је солидарност, подршка и активизам неопходан како бисмо изградили бољу будућност за све жене, без обзира на њихову позицију у друштву.

Кроз овај текст, желимо да истакнемо неке од најмоћнијих жена које су својим деловањем обележиле српску историју и инспирисале генерације својим примером. њихов допринос је неизбрисив део наше колективне приче, подсећајући нас на снагу и одлучност којом се може мењати свет.

Мина Караџић (1828 – 1894) - прва сликарка, преводилац српских народних песама. Као полиглота и портретисткиња, пружила је значајан допринос српској уметничкој сцени, као и промоцији народних умотворина.

Драга Дејановић (1840 – 1871) -  наша прва феминисткиња, писац и глумица. Залагала се за једнако васпитавање дечака и девојчица, као и за једнаку припрему за различите занате, што је сматрала кључним за осамостаљивање жена.

Драга Љочић (1855-1926) - прва српска лекарка, феминисткиња и филантропкиња, активна у борби за еманципацију жена у Србији. Свој живот је посветила унапређењу здравственог система и борби за равноправност полова.

Надежда Петровић (1873 – 1915) - сликарка и болничарка током Балканских ратова и Првог светског рата. На фронту и кроз своје уметничке радове, оставила је велики допринос култури и историји Србије.

Милева Марић Ајнштајн (1875 – 1948) - српска математичарка. Иако је више позната по својој вези са Ајнштајном, она је сама била изузетно образована и активна у научној заједници.

Исидора Секулић (1877-1958) - прва жена академик у Српској академији наука и уметности. Као књижевница, преводилац и интелектуалка, допринела је обогаћивању српске културне баштине и промовисању уметничких и интелектуалних вредности.

Милунка Савић (1892 – 1973) - наша вишеструко одликована и међународно призната ратница. Својом храброшћу и посвећеношћу, поставила је пример јединству и борби за слободу.

Ксенија Атанасијевић (1894 – 1981) - прва жена филозоф која је стекла титулу доктора наука на Београдском универзитету. Њени радови из области филозофије, књижевности и феминизма, као и њено активност у борби за људска права, оставили су неизбрисив траг на српској интелектуалној сцени.

Митра Митровић (1912 – 2001) - прва министарка у историји Србије, писац и учесница у Народноослободилачкој борби током Другог светског рата. Неуморно се борила за родну равноправност и промене у друштву.

Марија Бурсаћ (1920 – 1943) - прва жена која је добила титулу народног хероја у Југославији. Активна у Народноослободилачком покрету и Антифашистичком фронту жена, она је симбол снаге и ослобођења у времену рата и борбе за слободу.

Ова галерија значајних жена из српске историје на Осми март истиче њихов велики допринос у различитим областима. Док славимо њихове подвиге, овај дан нам пружа прилику да размишљамо о изазовима са којима се савремене жене сусрећу. Кроз примере снаге, истрајности и интелектуалне изузетности, учимо о значају солидарности и подршке за остварење једнакости и правде за све. Нека нас ови примери надахну да наставимо борбу за бољу будућност у којој свака жена има могућност да испуни свој потенцијал и живи живот који заслужује.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима