Опасност на LinkedIn-у: Како препознати лажне регрутере?
Каријера Управљање каријером

Опасност на LinkedIn-у: Како препознати лажне регрутере?

пре 3 месеца

Аутор текста: Владана Раденовић, МА психолог

Иако вам LinkedIn омогућава да изградите професионалне контакте, покажете своје вештине и истражите каријерне могућности, пазите се превара! Преваре су постале све софистицираније, као и лажни регрутери на LinkedIn-у. Откријте како да препознате лажне регрутере и сачувате се од потенцијалне преваре.


LinkedIn је глобална професионална мрежа, која омогућава корисницима да изграде професионалне контакте, покажу своје вештине и истраже каријерне могућности. 

На данашњем глобалном тржишту рада конкуренција међу талентима изузетно је изражена, што компаније мотивише да уложе значајне ресурсе у процесе регрутације, како би привукле квалификоване кандидате. Примера ради, италијанска државна управа је чак успоставила партнерство са LinkedIn-ом како би користила ову платформу за дистрибуцију пословних уговора и олакшала професионалне ангажмане. 

Нажалост, приче о преварама на LinkedIn-у нису ништа ново. Пре неколико година, једна жена из Велике Британије добила је лажну понуду за посао путем овог професионалног мрежног сајта. Прича почиње једним примамљивим мејлом особе која се представила као регрутер познате компаније. У понуди је било радно место личног асистента са платом од преко 50.000 фунти годишње, уз додатне бенефиције. Наравно, жена је била одушевљена и одмах је реаговала на понуду. Након што је пристала, почео је пробни период током кога је обављала задатке личнog асистентa, укључујући резервацију летова и хотела, организацију састанака и догађаја. Након успешно завршеног пробног периода, понуђен јој је посао. Међутим, ствари су убрзо кренуле низбрдо. Од ње је затражено да плати трошкове за визу, као и путне трошкове, уз обећање да ће јој све бити надокнађено када почне да ради. Нажалост, никада није добила обећану надокнаду, а лажни регрутер је престао да одговара на њене поруке, остављајући је преварену и опљачкану. 

Слична прича десила се и са другом особом која је била у потрази за послом. Овог пута, лажни регрутер је тврдио да је представник познате банке и понудио високо плаћено радно место. Међутим, како би започела са послом, особа је унапред морала да плати обуку. Уплатила је тражени износ, али никада није добила одговор од лажног регрутера. Касније се испоставило да банка није имала појма о било каквој понуди за посао. 

Трећи случај био је мало суптилнији. Особа је добила нежељену е-пошту од лажног регрутера који је тврдио да је представник познате авио-компаније. Били су јој тражени основни лични подаци како би наставила са пријавом за посао. Међутим, особа је постала сумњичава када регрутер није могао да пружи конкретније детаље о послу или компанији. Даљим истраживањем, открила је да имејл-адреса регрутера није била повезана са авио-компанијом, а профил на LinkedIn-у био јој је сумњив. Срећом, ова особа је успела да избегне превару. 

Преваре су постале све софистицираније, као и лажни регрутери на LinkedIn-у. Они се маскирају тако да изгледају као легитимни регрутери, користећи обмањујуће тактике како би прикупили личне информације, новац или извршили друге преваре. Један од начина на који профитирају јесте плаћање на основу броја CV-јева, имејлова и бројева телефона које прикупе. 

Да бисте се заштитили од оваквих покушаја превара, важно је обратити пажњу на специфичне знакове. На пример, профил лажног регрутера може бити оскудан са информацијама или може користити генеричко име или титулу. Такође, уколико регрутер не пружа специфичне детаље о послу или компанији, то, такође, може бити знак упозорења. 

Ако сумњате да сте контактирани од стране лажног регрутера, никада не делите личне или финансијске информације. Истражите тог регрутера и компанију коју, наводно, представља како бисте проверили њихову аутентичност. На крају, сваку сумњиву активност или поруке можете пријавити LinkedIn-у, који има систем за истраживање и уклањање лажних налога. 

 

Извор: https://www.linkedin.com/pulse/exposed-dark-side-linkedin-job-scammers-sagar-neupane?utm_source=share&utm_medium=guest_desktop&utm_campaign=copy 

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

260000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима