По сваку цену присутни на послу: како начело "морам бити ту" уништава продуктивност и здравље?
Животни баланс Резилијентност

По сваку цену присутни на послу: како начело "морам бити ту" уништава продуктивност и здравље?

пре 3 недеље

Аутор текста: МА психолог Владана Раденовић

У радном окружењу све чешће се јавља тренд "мораш бити ту", где се физичко присуство на послу цени више од стварне продуктивности. Звучи познато? Оваква пракса се врло брзо раширила, остављајући запослене исцрпљенима, а квалитет радног учинка на ниском нивоу.


У радном окружењу све чешће се јавља тренд мораш бити ту, где се физичко присуство на послу цени више од стварне продуктивности. Звучи познато? Оваква пракса се врло брзо раширила, остављајући запослене исцрпљенима, а квалитет радног учинка на ниском нивоу.

Шта заправо подразумева тзв. култура презентизма и зашто је проблематична? Замислите ситуацију у којој сте болесни али осећате притисак да се појавите на послу јер се неки радни задатак мора завршити. Шта се јавља као последица? Пре свега, смањује се вероватноћа да ћете се благовремено опоравити, имајући у виду да се нисте адекватно одморили, већ сте, насупрот томе, исцрпели целокупну енергију. Такође, Ваша продуктивност и квалитет рада сигурно неће бити на нивоу на ком би били да сте одморни и здрави. Уз све то, остали запослени се на овај начин доводе у ризик да се заразе.

Нажалост, презентизам често резултира смањеном продуктивношћу, већим стресом и негативним утицајем на ментално здравље, што представља тему о којој се и даље не говори у довољној мери. Стања попут анксиозности и депресије, као и бројних других менталних потешкоћа, подједнако су валидни разлози да неко не дође на посао, као што је то оправдано у случају прехладе, грипа или било којег другог физичког обољења..

На крају је корисно поставити следеће питање: Да ли је боље да запослени по сваку цену буде присутан на радном месту, без обзира на његов радни учинак или је важније да се проведе мања количина времена на послу али да то време буде испуњено квалитетним радом и великом посвећеношћу, као и праћено адекватним одмором током којег тело и ум имају прилику да се одморе и регенеришу?

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима