Први мај: празник рада и солидарности
Животни баланс Догађај Радно право

Први мај: празник рада и солидарности

пре 2 месеца

Аутор текста: Служба за управљање кадровима

Служба за управљање кадровима вас позива да заједно наставимо да стварамо боље радно окружење за све запослене!


Први мај, познат као Међународни празник рада, слави се широм света како би се одала почаст доприносу радника развоју друштва и истакла важност солидарности међу радничком класом. Овај празник има дубоке корене у радничком покрету 19. и 20. века, када су се радници борили за основна права попут осмочасовног радног времена, бољих услова рада и достојанствених плата.

Први мај се први пут обележио као празник радничке солидарности 1886. године када су радници у Чикагу организовали велике демонстрације за борбу за осмочасовно радно време. Ова борба је кулминирала Трагичним догађајем на Тргу Хајмаркет, где су полицајци отворили ватру на демонстранте, убивши неколико радника и полицајаца. Овај догађај је постао симбол борбе за права радника широм света и одредио је Први мај као дан сећања на жртве радничког покрета.

Данас, Први мај се обележава на различите начине широм света. То је прилика за раднике да се одморе, уживају у слободном времену са породицом и пријатељима, али и да се подсете на историјску борбу за радничка права. Многе организације и синдикати организују манифестације, протесте или културне догађаје како би истакли актуелне проблеме са којима се радничка класа суочава.

За Службу за управљање кадровима, Први мај је прилика да се подсетимо на важност поштовања права радника и стварања радних окружења у којима се цене њихове вештине, допринос и добробит. Ово је такође прилика да се промовише солидарност међу запосленима и подстакне тимски дух који је кључан за успех организације.

Први мај је више од обичног празника - то је дан који нас подсећа на борбу и достигнућа радничког покрета, али исто тако и на изазове са којима се радници суочавају и данас. Кроз солидарност, поштовање и подршку, можемо наставити да градимо боље радно окружење за све.

Срећан Први мај!

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

230000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима