Резилијентност
Животни баланс Резилијентност

Резилијентност

пре 2 године

Аутор текста: дипл.психолог Јована Стојадиновић

Резилијентност нам помаже да не одустанемо чак ни у ситуацијама када нам ништа не иде од руке, утиче на то да останемо на правом, свом путу и учи нас да одолевамо искушењима одустајања када постане тешко.


Резилијентност, појам савременог доба преузет из енглеског језика (resilience), нема једнодимензионално значење, али га многи дефинишу као психичка отпорност. Он се заправо односи на способност особе да се са одређеним животним проблемима, патњама, као и тешким и угрожавајућим догађајима, суочи храбро и самопоуздано. Резилијентност је заправо адаптациони одговор личности који има заштитну улогу, односно улогу адекватног одговарања на стрес. Треба имати на уму да бити резилијентан никако не значи да особа не реагује на стресоре и да не доживљава негативне емоције, већ то да се на функционалан начин носи са њима и превазилази их. Све у свему, резилијентност нам помаже да не одустанемо чак ни у ситуацијама када нам ништа не иде од руке, она утиче на то да останемо на правом, свом путу и учи нас да одолевамо искушењима одустајања када постане тешко. Резилијентни људи су свесни да су одговорни за све своје поступке и они не живе у прошлости, не живе у прошлим поразима и кајањима, већ се концентришу на сада и овде, на ствари над којим имају контролу.

Резилијентност представља научени образац понашања, осећања и размишљања. Она се учи, стиче и развија с временом, тако да свако од нас може да научи да буде резилијентнији. Самим тим резилијентност није карактерна особина или посебна црта личности, већ представља један динамички процес који се одвија током читавог развоја личности.

Kако постати резилијентнији?

  1. Потрага за смислом
    Након што први талас стресне ситуације прође, јако је важно узети комад папира и писати. Пишите све што вам падне на памет. Пишите о стресном догађају, шта вам се догодило, како сте се осећали. Ако не волите да пишете, укључите диктафон и снимите ваш глас. Једино што је важно јесте да све мисли и емоције избаците из себе. Ову вежбу је неопходно радити у континуитету неколико дана како бисте осетили позитивне ефекте. На самом крају је неопходно да имате одговоре на питања: због чега ми се ово десило и шта је то добро што могу да извучем из себе?
  2. Бити захвалан
    Захвалност је пречица до срећнијег живота, а један од најједноставнијих начина да живите испуњеније јесте да се свакодневно фокусирате на оно што већ имате. Вођење дневника захвалности је један веома ефикасан алат у борби против стреса. Важно је да свакога дана размислите о одговорима на питања као што су: која је то једна добра ствар која ми се догодила данас, данас сам успео да..., најсмешнији део дана био ми је..., добро дело које сам чуо данас да је неко урадио... Бити захвалан је мала ствар која може имати велики утицај на сваки ваш наредни дан, наредну недељу, па самим тим и читав живот.
  3. Освешћивање сопствених снага
    Јако је важно да научите јасно да препознате сопствене вредности и снаге како бисте следећу стресну ситуацију пребродили боље од претходне. Освестите најбоље делове себе, јер ће вам ти делови увек помоћи у борби са свим новим изазовима и искушењима које живот доноси. Уколико вам је тешко да пронађете добро у себи, пробајте да одговорите на питања као што су: које су три особине које вас најбоље описују, шта је то у вама што вам омогућава да пружите најбоље од себе, када сте последњи пут били поносни на себе и како то понашање можете поновити данас?
  4. Пружање помоћи другима
    Један од најбољих начина да помогнемо себи јесте да будемо ту за друге и да помажемо онима којима је помоћ још више потребна. На тај начин мање размишљате о сопственим проблемима и више сте усмерени на ублажавање негативних емоција друге особе, па јој самим тим чините добро. Поред овога, пружање помоћи другима може имати и позитиван учинак на вас – осећаћеte се боље, што је један крајње себичан, али опет у потпуности људски разлог.
  5. Постављање циљева
    Важно је да пребаците део вашег фокуса на будућност и да креирате слику вашег живота након разрешења проблема који вас је снашао. Због тога одредите који је ваш кључни циљ за моменат када све ово прође, шта ћете радити, шта бисте волели да постигнете, како бисте волели да се осећате и на који начин све то можете остварити?
  6. Физичка активност
    Пронађите времена за себе и свој организам, јер се не каже узалуд ,,у здравом телу здрав је и дух''. Какве год недаће и околности вас сналазе, пронађите начин да будете физички активни. Пробајте да одредите унапред време за физичку активност, на тај начин повећавате шансу да ћете испунити сопствени циљ.
  7. Тражите помоћ
    Не морате кроз живот ићи сами. Погледајте око себе и пронађите неког ко вам може помоћи, на било који начин. Неког ко вас може саслушати и са ким бисте могли да поделите сав бол који осећате. Разговор је увек лековит.

 

Многа досадашња истраживања су доказала да резилијентност можете развијати и неговати кроз читав живот. Све претходно речено засигурно подразумева дисциплину, снагу воље, као и тежак рад на себи, али резултати ће сигурно бити немерљиво велики: већа аутономија, веће самопоуздање, па самим тим и веће задовољство.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима