Шест практичних савета за припрему општих функционалних компетенција
Образовање Дигитална писменост Пословна комуникација

Шест практичних савета за припрему општих функционалних компетенција

пре 2 месеца

Аутор текста: Јована Грујић, дипл. проф. језика и књижевности

Припрема за полагање општих функционалних компетенција за посао у државној управи може бити веома једноставна. Олакшајте процес учења уз шест практичних савета који ће вам помоћи да брже савладате и дугорочно упамтите области које ће бити тестиране.


Пријавили сте се за одређени посао у неком од органа државне управе и време је да кренете да се припремате за полагање општих функционалних компетенција. Ушли сте на сајт и нашли потребну литературу, али како да себи олакшате овај процес? У овом тексту ћемо вам дати неколико корисних савета уз помоћ којих ћете лакше научити и применити стечено знање у пракси.

 

1. Крените на време

Почетак припреме општих функционалних компетенција на време је битан корак ка успешном савладавању области које ће бити тестиране. То ће вам помоћи да боље разумете градиво, као и смањите стрес и панику пред полагање. Активно ангажовање ће вам омогућити постепено усвајање вештина и самопоуздање које ће бити од непроцењиве важности у будућности. Зато, крените на време, припремите се темељно и будите спремни за изазов који долази.

 

2. Направите план

Да бисте се ефикасно припремили, важно је да направите план учења. Први корак би био да одредите временски период за припрему, прилагођен вашим обавезама и потребама. Затим, важно је да поделите градиво у више сегмената и обрађујете један или више мањих у току дана. Овакав приступ омогућава систематичан и постепен напредак, чиме се смањује оптерећење и повећава ефикасност у учењу. Раздвајање градива на мање делове олакшава фокусирање на конкретне теме и омогућава боље разумевање материје. Стога, направите детаљан план, организујте своје време и усресредите се на постизање задатих циљева.

 

3. Разумевање

Логичко повезивање и разумевање градива ће вам помоћи да боље разумемете оно што припремате и учинићете процес учења знатно ефикаснијим и дугорочнијим. Уместо учења напамет, разумејте због чега је баш тај одговор на одређено питање. На пример, разлика између скраћеница други и доктор – скраћеница за други настаје од два почетна слова, док скраћеница за доктор настаје од првог и последњег слова речи. Дакле, скраћенице с првим и последњим словом речи пишу се без тачке, док се скраћенице сведене на прву групу сугласника пишу са тачком. Овакво разумевање ће вам помоћи да стечено знање примените и на друге примере скраћеница насталих на исти начин. Учите с разумевањем, дуже ћете памтити градиво од оног наученог напамет.

 

4. Различите методе учења

Коришћење различитих метода учења може значајно олакшати процес усвајања градива. Једна од ефикасних метода је употреба картица. Од папира можете направити мање картице где ће се на једној њеној страни налазити питање, а када се окрене, налазиће се одговор. Ова техника омогућава понављање градива кроз интерактивни процес, а то доприноси бољем памћењу. На пример, уз помоћ ове технике можете издвојити питања која теже савладавате и обнављати их. Издвајање битних информација у посебну свеску или бележницу може бити корисна техника. На пример, издвојте нека битна правописна правила или све функције које су потребне за полагање дигиталне писмености и напишите која чему служи –  на тестирању ћете бити сигурни коју функцију треба да употребите чим прочитате задатак. На крају, коришћење боја (попут подвлачења маркерима или коришћења различитих обојених оловака) може помоћи у визуелном памћењу и лакшем разликовању кључних појмова. Интеграција ових различитих метода пружа разноврсност у учењу, што подстиче ангажовање мозга на више нивоа и доприноси ефикаснијем усвајању градива.

 

5. Старе навике замените новим

Замена старих навика новим може бити изазовна, али је важна за постизање циљева. На пример, уместо провођења времена на интернету у сврхе забаве, можете искористити тај вредни временски период за гледање едукативних видео-снимака на Јутјуб каналу Службе за управљање кадровима. Ова промена не само да омогућава да се време користи на продуктиван начин, већ и пружа прилику да што лакше савладате градиво.

 

6. Обнављајте и вежбајте

Понављање је мајка знања – понављањем градива, утврђујете га и спречавате заборављање. Ова пракса омогућава да информације постану део наше дугорочне меморије. С друге стране, вежбање вам пружа прилику да практично примените стечено знање. Решавањем тестова на Кутку знаћете шта вас очекује на самом тестирању и како ће оно изгледати. На тај начин не само што утврђујете градиво већ се и психолошки оснажујете јер знате да ће вас на тестирању чекати слична питања.

 

И не заборавите, процес учења није само прилика за стицање нових знања и вештина, већ и за лични раст и развој!

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

230000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима