Синдром варалице
Стручно усавршавање

Синдром варалице

пре 2 године

Аутор текста: Ивана Пивалица Дробњак

Сумњате ли у себе и своја постигнућа? Да ли сте успех заслужили или вас је послужила срећа? Ако често себи намећете велики притисак да не смете да подбаците или умањујете свој успех, можда патите од "синдрома варалице".


Да ли Вам тешко падају јавни наступи? Да ли приписујете свој професионални успех срећи? Да ли често себи намећете велики притисак да не смете да подбаците или умањујете свој успех? Можда патите од "синдрома варалице".

Термин синдром варалице први пут су употребиле амерички психолози Сузан Ајмс и Полин Роуз Кленс 1978. године, у чланку названом „Феномен варалице код успешних жена: динамика и терапеутска интервенција”. Касније истраживање показало је да се овај синдром јавља и код мушкараца и код жена. Према Кленс, синдром варалице (познат и као феномен преваранта, импосторизам, синдром преваре или искуство преваранта) је психолошки образац у којем човек сумња у своја постигнућа и има трајни страх од могућности да ће бити изложен као „преварант”.

Особе које пате од овог синдрома имају објективна знања и компетенције, али су свесни свега што не знају и не умеју. „Варалице” не цене своје знање и постигнућа, али прецењују своје незнање; они остају уверени да су преваранти и да не заслужују све што су постигли. Своја постигнућа приписују срећи или сплету околности, иако добијају стално потврде из окружења да су компетентни и да добро и стручно раде свој посао.

Процењено је да чак близу 70% људи најмање једном у животу искуси знаке и симптоме синдрома варалице.

Према Коркиндејл (2008.) мисаони процес особе која пати од овог синдрома се заснива на четири мисаона облика:

  1. Не смем да подбацим. – Може постојати велики притисак на појединца, који намеће сам себи, да не подбаци, како „не би био откривен”. Овакав притисак води га немогућности уживања у сопственом успеху.
  2. Осећам се као преварант. – Варалице верују да не заслужују успех и често мисле да стварају утисак да су компетентнији него што заиста јесу, као и да не заслужују позицију на којој су или напредовање и да их је неко погрешно проценио.
  3. Све се своди на срећу. – Један од показатеља синдрома варалице је тенденција да свој успех приписују срећи или неким другим спољашњим разлозима, а не својим способностима и вредностима.
  4. Успех није ништа посебно. – Још једна од одлика људи који пате од овог синдрома је и тенденција да умањују свој успех, а често и тешко прихватају комплименте, сводећи своје успехе на сплет околности, срећу и заваравање других.

Које последице може имати синдром варалице?

Блаже последице овог синдрома су одређени степен губитка самопоуздања и вере у себе, као и хронични недостатак мотивације за даљим напретком. Теже последице, које нaстају уколико човек не ради на проблему, могу бити хронична депресија и одустајање од развоја каријере.

Да ли је могуће превазићи синдром варалице?

Многа истраживања су показала да следећих шест метода доноси најбоље резултате, а такође и омогућавају здравији и успешнији поглед на приватни и професионални живот, а оне су: позитиван став, објективан поглед на узрок стреса, комуникација, физичке вежбе, самодисциплина и медитација.

Ако мислите да имате синдром варалице, неке од најбољих метода да превазиђете овај синдром су:

  • Немојте бркати Ваша осећања са чињеничним стањем – можете се осећати лоше на послу, али то не значи да сте заиста лоши у свом послу.
  • Морате схватити да доста људи, које сматрате заиста стручним, такође има синдром варалице.

Маја Анџелоу, познати писац, рекла је једном приликом: „Написала сам једанаест књига, али сваки пут помислим: Ух, сада ће сазнати.”

  • Покушајте да се не преиспитујете кад Вас људи питају за Ваше мишљење. Постоји разлог зашто су баш Вас запослили.
  • Сасвим је у реду да кажете „Не знам”- немогуће је знате све, а увек можете и покушати да пронађете одговор.
  • Будите добри према себи – Ви сте човек, а људи греше. Покушајте да научите нешто из тога и крените даље. Прихватите грешке и неуспехе као саставни део живота и учења. Подсетите да Ваша постигнућа не одређују Вашу вредност као људског бића.
  • Уместо „савршено” нека вам критеријум буде „довољно добро”.
  • Прославите своје успехе, чак и мале победе. Фокусирајте се на ваша постигнућа и то је одличан начин да превазиђете синдром варалице.

И коначно, не и најмање битно, будите добри према себи! Научите да кажете Да ономе што желите и да кажете Не ономе што не желите. Негујте себе и научићете да верујете у себе, своје врлине, вредности и постигнућа.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима