Шта је, заправо, ХР аналитика?
Нове технологије Каријера

Шта је, заправо, ХР аналитика?

пре 1 годину

Аутор текста: Јована Стојадиновић, дипл. психолог

ХР аналитика (,,People Analytics'') односи се на претварање свих процеса из области људских ресурса у бројке, чијим се анализирањем омогућава боље доношење одлука у вези са људима. Овакав приступ омогућава да се све идеје о побољшању начина пословања и остваривању пословних циљева утемеље на чињеницама, насупрот устаљеној пракси да се одлуке доносе искључиво водећи се сопственим осећајима и искуствима.


Често људи греше са претпоставком да је ХР аналитика (,,People Analytics'') исто што и писање кварталних или годишњих извештаја у области људских ресурса, при чему се губи појам људи и остаје се само при аналитици. Зато је важно правилно тумачити појам ХР аналитике, његова широка дефиниција односи се на претварање свих процеса из области људских ресурса у бројке, чијим се анализирањем омогућава боље доношење одлука у вези са људима. Самим тим је у супротности са досадашњом, већ добро распрострањеном, праксом људских ресурса да се све одлуке доносе искључиво водећи се сопственим осећајима и искуствима, а не доказима, односно подацима. Оваква пракса је разумљива с обзиром на то да многи професионалци из области људских ресурса нису склони бројевима и сама помисао на било какву обраду података и статистику их одбија. Настанак ХР аналитикe допринео је томе да се управо овај мит разбије, као и да се утемељи другачији начин размишљања – познатији као ,,data-driven’’ приступ. Овакав приступ омогућава да се све идеје о побољшању начина пословања и остваривању пословних циљева утемеље на бројкама, уместо да остану ,,негде у ваздуху'' само као изнета мишљења.

Нека од конкретних питања на која одговара ХР аналитика су: Како да знамо да ли су досадашње одлуке биле добре? Да ли је систем селекције квалитетан? Ефикасан? Исплатив? Како смањити одлив запослених? Како повећати радну ефикасност запослених? Задовољство послом запослених? Као што каже добро познати цитат – ако све то не измеримо не можемо да унапредимо. Зато се уз помоћ ,,People Analytics’’-а на горња питања може одговорити подацима.

Важност ХР аналитикe огледа се у порасту броја стручњака из ове области у претходних пет година за свега 242%, као и чињеница да чак 73% професионалаца из области људских ресурса дефинише овај појам као кључни тренд и приоритет за наредних пет година. Ове цифре саме говоре о неизбежности формирања свести и мењања организационе културе људских ресурса ка ,,data-driven’’ приступу.

Ништа од претходно наведеног не треба да звучи обесхрабрујуће, само се не треба плашити започињања нечег потпуно новог и другачијег. Заправо, највећи ефекат се и прави када се од нуле направи први корак.

Све у свему, ХР аналитика није комплексна колико звучи, оно што је чини комплексном је прихватање чињенице да нам бројке могу бити најбољи пријатељи и да нам, као такве, могу омогућити да се посао одради на најбољи могући начин, као и да се, уз њихову помоћ, више пословних циљева може испунити. Остале ствари су само алати који олакшавају посао.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима