Сусрет кадровских служби Србије и Црне Горе
Посете

Сусрет кадровских служби Србије и Црне Горе

пре 1 годину

Аутор текста: Маја Милошевић, Невена Милосављевић, Никола Станојевић

Служба за управљање кадровима угостила је представнике институција надлежних за управљање људским ресурсима Црне Горе, уз подршку Регионалне школе за јавну управу (РеСПА) у оквиру Програма мобилне шеме.


„Желимо да успоставимо сарадњу, да континуирано размењујемо искуства и заједнички радимо на јачању капацитета и развоју”, изјавила је директорка Управе за кадрове Црне Горе Јована Нишавић на сусрету кадровских служби Србије и Црне Горе. Сврха посете била је да се државнe службеницe и службеници упознају са радом Службе за управљање кадровима Владе Републике Србије.

Црна Гора жели да у наредном периоду уведе проверу компетенција, која  је у Србији започета 2019. године. С тим у вези, представници СУК-а упознали су делегацију Црне Горе са начином изборног поступка који се спроводи у органима државне управе.

Директор Службе за управљање кадровима Данило Рончевић истакао је да je увођење компетенција  у све области управљања људским ресурсима, а затим и примена у области селекције, био захтеван и одговоран процес, али и по много чему користан, а поступак транспарентији и објективнији. Говорећи о циљевима рада СУК-а, Драгана Јанковић, помоћница директора и руководилац Сектора за одабир и развој кадрова, закључила је: „Наш циљ је да јачамо капацитете и позицију државне управе. Укључени смо у Стратегију, сарађујемо са другим органима и подстичемо промене. Циљ нам је професионалност у послу, пружање стручне подршке другим органима, уз јаку усмереност ка грађанима.“

О томе како изборни процес изгледа у пракси говориле су службенице из Одељења за одабир кадрова. Посебан акценат стављен је на опис изборног поступка, на новине, рад конкурсних комисија и организацију  и спровођење процена развијености свих компетенција.  Како Управа за кадрове Црне Горе нема тим психолога, ово је била јединствена прилика да се представници Управе упознају са методама и техникама за проверу понашајних компетенција које користе психолози СУК-а. Обе стране дијалога истакле су неопходност модернизације и дигитализације служби.

Да би модернизација била успешна, а кључна порука дошла до грађана, потребно је комуницирати с јавношћу на више нивоа. „Ми пратимо потребе грађана који желе да се запосле у органима државне управе, трудимо се да им конкурси буду и видљиви и доступни, показујемо кандидатима како да попуне образац пријаве и припреме се за тестирање”, објаснила је  Јелена Бабић, задужена за односе с јавношћу. Да би конкурси и материјали за припрему компетенција били видљивији, СУК је поред званичне веб странице отворио читав низ комуникационих канала са грађанима: приказан је рад Вајбер заједнице, видео туторијали за припрему компетенција на YouTube и TikTok каналу, странице на друштвеним мрежама Фејсбуку, Инстаграму и Линктину, а посебна пажња је усмерена на блог „Кутак за кандидате”, на ком се поред интересантних текстова налазе и водич за кандидате, тестови којима се могу провежбати компетенције из различитих области, линкови ка друштвеним мрежама и ка Вајбер заједници СУК-а. 

Слично СУК-у, Управа за кадрове Црне Горе креирала је свој систем који служи за тестирање. Међутим, њихови службеници су размишљали и о наредном кораку – шта ако је кандидат испунио мерила, али није био примљен на конкретно радно месту у том изборном поступку? Црногорска Управа за кадрове је у вези са тим законом дефинисала један институт који је приказао помоћник директора Ђуро Никач: „Сва лица која задовоље поступак провере и која се нађу на листи, а не буду изабрани, уз њихову писану сагласност имају могућност да се упишу у базу Управе за кадрове. Старешина органа има могућност да без јавног оглашавања затражи од Управе адекватног кандидата за неко радно место, након чега би неко од кандидата из базе био упућен тамо и радио шест месеци”.

Директор СУК-а Данило Рончевић најавио је да ће у будућности и у Србији бити формирана слична база, а грађани ће имати и могућност да креирају свој профил на сајту.

Планирано је да наредни сусрет буде у Црној Гори.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима