Светски дан менталног здравља: Зашто треба да престанемо да занемарујемо унутрашње благостање?
Животни баланс Догађај

Светски дан менталног здравља: Зашто треба да престанемо да занемарујемо унутрашње благостање?

пре 5 дана

Аутор текста: Владана Раденовић, МА психолог

На Светски дан менталног здравља, позивамо вас да се осврнете на важност унутрашњег благостања. Занемаривање менталног здравља може нас довести до исцрпљености и усамљености. Откријте како свакодневне навике могу променити ваш живот и започните пут ка бољем менталном здрављу!


Будући да је данас 10. октобар, датум када обележавамо Светски дан менталног здравља, важно је да се осврнемо на нешто што често занемарујемо у свакодневном животу – наше ментално здравље. И док многи мисле да је ментално здравље повезано само са особама које пате од менталних поремећаја, истина је да сви ми у неком тренутку треба да обратимо пажњу на своје унутрашње благостање.

Зашто је ментално здравље важније него што мислимо?

Ментално здравље је као темељ куће. Ако темељ није чврст, цела зграда може да се сруши. Наш унутрашњи свет, наше мисли, осећања и реакције обликују начин на који видимо себе, друге и свет око нас. Када је наше ментално здравље у равнотежи, лакше се носимо са изазовима, осећамо повезаност са другима и можемо да се радујемо животу. С друге стране, занемаривање менталног здравља може нас довести до осећаја исцрпљености, усамљености или фрустрације, што се може одразити на све сфере нашег живота.

Превенција: Тајна очувања менталног здравља

Многи сматрају да се менталном здрављу треба посветити само када се суочавамо са озбиљним проблемима. Међутим, превенција је кључ. Замислимо ментално здравље као врт – ако не улажемо време у његово одржавање, коров ће преплавити цвеће. Свакодневне навике, попут физичког вежбања, вођења дневника захвалности или једноставног разговора са пријатељима, могу нам помоћи да очувамо ментални баланс. Ове активности не само да смањују стрес већ и помажу да осетимо повезаност са собом и са другима.

Повезаност менталног здравља са свим аспектима живота

Сви знамо да се физичко здравље одражава на све сфере нашег живота – на то да ли смо уморни, да ли нас нешто боли, како обављамо своје дневне задатке. Исто важи и за ментално здравље. Када се суочавамо са стресом или анксиозношћу, наш рад, односи и лично задовољство могу постати озбиљно угрожени. И, иако можда не видимо физичке симптоме као код прехладе или повреде, ментални симптоми су врло стварни и могу имати дубок утицај на наш живот.

Стигма и препреке: Зашто је важно да говоримо о менталном здрављу

Можда је најтежи део бриге о менталном здрављу стигма која га прати. Кад неко има проблем са менталним здрављем, често се суочава са предрасудама и неразумевањем. Као да бол која није видљива није ни стварна. Ове предрасуде могу нас обесхрабрити у тражењу помоћи, иако смо свесни да је свака особа вредна подршке и разумевања.

Шта можемо да учинимо?

На Светски дан менталног здравља, сетимо се да је ментално здравље универзално људско право. Свако од нас може учинити разлику, било да је то разговор са пријатељем, отварање о својим осећањима или пружање подршке онима који се боре са менталним изазовима. Разбијање стигме и промовисање отворене комуникације су кораци ка стварању света где сви можемо да се осећамо прихваћено и подржано.

Почните од себе!

Не заборавите да брига о менталном здрављу почиње са вама. Поставите себи питања: Како се осећам данас? Шта могу учинити да побољшам своје ментално здравље? Здрав начин живота укључује бригу о нашем унутрашњем свету, баш као што бринемо о нашем физичком здрављу. Светски дан менталног здравља служи као подсетник да не занемаримо ову важну димензију свог постојања и да активно радимо на очувању свог унутрашњег благостања.

И док обележавамо овај важан дан, сетимо се да је ментално здравље једнако важно као и физичко здравље – можда чак и више. Јер када смо срећни и уравнотежени изнутра, цео свет око нас постаје светлије место!

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

260000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима