Зашто су нам вредности важне у поступку селекције?
Селекција

Зашто су нам вредности важне у поступку селекције?

пре 1 недељу

Аутор текста: Марија Мрдовић, дипл. психолог

Када запослени и организација деле исте вредности, ствара се осећај повезаности и припадности, већа је кохезија унутар организације, постоји заједничка визија и правац ка постизању циљева. Запослени су ангажовани, посвећени, савесни и раде са ентузијазмом. Они лакше прихватају циљеве које организација поставља и перципирају их као заједничке, што јача њихову мотивацију, лојалност и задовољство на радном месту.


Последњу фазу у изборном поступку представља завршни интервју са члановима конкурсне комисије. У овој фази кандидати се представљају именом и презименом и имају прилику да се ближе представе комисији и сазнају све што их занима везано за радно место на које конкуришу. Ова фаза није елиминациона, кандидати не могу да “падну”, већ само да прикупе додатни број бодова који ће се сабрати са бодовима који су остварени у претходним фазама. Ова чињеница може на неке кандидате да утиче тако да се не припреме за овај разговор, међутим, у тексту који следи објаснићемо важност завршног интервјуа и разлоге због којих је потребно да кандидати дођу припремљени, информисани и заинтересовани, без обзира на то што ће свакако проћи ову фазу.

Током завршног интервјуа конкурсна комисија између осталог, процењује усклађеност између вредности кандидата и вредности организације, односно, државне управе. Степен у коме се поклапају ове вредности биће информација за комисију на који начин ће вредновати кандидата. Што је већи степен поклапања између вредности једне и друге стране, то ће слика о кандидату бити позитивнија. Циљ завршног интервјуа јесте да комисија утврди ниво мотивације за обављање одређеног посла и поседовање кључних вредности које одликују и обликују рад у државној управи, односно уклапање у сам систем државне администрације.

Усаглашавање система вредности органа државне управе са вредностима кандидата у поступку селекције може значајно уштедети време, новац и ресурсе. Пракса показује да најбоље функционишемо и највише постижемо када смо окружени људима са којима делимо исте вредности. Када запослени и организација деле исте вредности, ствара се осећај повезаности и припадности, већа је кохезија унутар организације, постоји заједничка визија и правац ка постизању циљева. Запослени су ангажовани, посвећени, савесни и раде са ентузијазмом. Они лакше прихватају циљеве које организација поставља и перципирају их као заједничке, што јача њихову мотивацију, лојалност и задовољство на радном месту.

Такође, склад у вредностима доприноси продуктивној и хармоничној радној атмосфери. Запослени се осећају прихваћено и цењено, осећају се слободно да изнесу своје мишљење и идеје, али исто тако, постоји сигуран простор за грешку, недоумице и неслагања. На овај начин ствара се позитивно окружење за размену идеја, сарадњу и решавање проблема.

Из ових разлога је веома важно током завршног интервјуа испитати вредности кандидата, сазнати шта им је важно, чему теже, шта је то што их чини срећним на радном месту, које особине сматрају пожељним у радном окружењу, каква понашања испољавају у радној средини и у ком степену се заправо вредносни систем органа поклапа са вредносним системом кандидата. Уколико схватимо да се вредности кандидата у великој мери разликују од вредности које орган и државна управа “живе”, питање је како би таква кључна неслагања могла да функционишу на дуже стазе.

Оно што кандидати могу да очекују током интервјуа јесте да ће им сваки члан комисије поставити неколико питања којима ће проверити у којој мери је кандидат мотивисан, информисан, какве вредности поседује. Оно што је важно нагласити јесте то да је овај интервју двосмеран процес: као што ће комисија постављати питања кандидатима, тако и кандидати имају могућност да питају комисију све што их занима везано за орган и радно место на које конкуришу и охрабрујемо их да искористе ову прилику и изнесу недоумице, питања и потребу за додатним објашњењима. Цео интервју може да траје до 20 минута.

Иако кандидати у овој фази не могу да “падну”, пожељно је да се припреме тако што ће се информисати о органу за који аплицирају, промислити о кључним детаљима из биографије попут досадашњег радног искуства, постигнућима, додатним едукацијама и обукама и припремити се да их адекватно представе, размислити о томе шта их препоручује за то радно место и припремити 2-3 релевантна питања која ће поставити комисији.

Исто тако, кандидате подстичемо да питају све што их занима везано за организацију рада на конкретном радном месту, за колектив, правила и процедуре, будуће планове везане за сектор, за услове и могућности напредовања и усавршавања, за то шта се од њих очекује у наредном периоду. Само помоћу транспарентног и отвореног приступа можемо да очекујемо да ћемо доћи до кандидата какве желимо.

Зато пред мотивациони интервју размислите о томе шта је то што вам је важно у животу, које вредности бисте волели да видите у будућем колективу, које вредности поседујете и шта можете да урадите како би оне биле у довољној мери присутне у вашем животу.

Отворена врата СУК-а

Пријави се на мејлинг листу.


Слањем Ваше мејл адресе сагласни сте да се иста користи само ради обавештавања о детаљима одржавања овог догађаја.

Једнакост

Служба за управљање кадровима чува Ваше право на различитост и једнаке могућности запошљавања у органима државне управе.

Сазнај више!

Прикључи се и ти

Буди у току!

Служба за управљање кадровима отворила је многе информативне канале за комуникацију са заинтересованом јавношћу.

више од

180000

решених квизова у нашем Кутку знања.

више од

1000

оглашених конкурса у последњих годину дана за потребе државних органа широм земље.

више од

4000

тестираних кандидата у последњих годину дана за потребе конкурса широм земље.

Хвала што посећујете

Кутак за кандидате

Служба за управљање кадровима